Ext_Humlebak_cam_01

Flere niveauer

Man skal ville det, for at kunne det – særligt, når det er besværligt.

Og det danske landshold vil det. Det har holdet bevist i adskillige år, så det kan ikke tilskrives Kasper Hjulmand. Hareide og hans team har også spillet en rolle – men først og fremmest skabes det af spillerne. Og begge landstrænere har ofte rost anførergruppen med Schmeichel, Kjær og Eriksen på netop det punkt.

Den akse var også i den meriterende 4-0 sejr i Wien stiverne i det korset, som Richard Møller Nielsen indførte i den danske fodboldordbog. For det var besværligt i de første 45 minutter. Østrigerne pressede godt og genpressede bedre, og derfor blev det danske opbygningsspil ramt i mangel på fart. Det betød perioder med korte angreb, hyppige pasninger bagud og nye presmuligheder for modstanderen.

I den periode forsvarede danskerne sig imidlertid godt med stærkt kommanderende Schmeichel og super coole Kjær i spidsen. Og selv om Eriksen ikke er en defensivkunstner par excellence, så er han ikke den type playmaker, der finder sig et roligt hjørne og venter på at få bolden i fødderne og plads til at brillere; Eriksen passer sin rolle i kollektivet og bidrager til at ride stormen af. Det er bare god mentalitet. Og bemærkelsesværdigt, at Schmeichel heller ikke i denne kamp måtte have en eneste redning …

Delaney nummer ét
Kampens spiller og mentalitetsspiller nummer ét var dog Thomas Delaney. Manden, der aldrig falder ud af kampen, løber altid meget og især de sværere løb i defensiven; nogle løb er til siden og tjener til at bryde modstandernes pasningslinjer, andre er presløb op på modstanderen, og oftest en sprint tilbage, hvis den pressede modstander ikke spillede bagud.